woensdag 14 januari 2009

tanden en kiezen

Tanden en kiezen
Vroeger dacht met dat het melkgebit niet zo belangrijk was, tegenwoordig denkt men daar anders over. Dus ook deze tijdelijke tandjes goed verzorgen. Juist deze pas doorgebroken tanden en kiezen zijn extra kwetsbaar. Let dus goed op dat je kind goed poetst, laat je kind niet te snel alleen poetsen. Geadviseerd wordt om tot het tiende jaar samen te poetsen.
Het consultatiebureau adviseert om zodra het eerste tandje door is eenmaal per dag te gaan poetsen met speciale peutertandpasta. Tot een jaar of vijf kunnen kinderen nog niet goed spoelen en tandpasta uitspugen. Deze peutertandpasta is zo gemaakt dat het niet erg is als kinderen niet naspoelen en de tandpasta doorslikken. Er zit minder fluoride in dan in gewone tandpasta en bovendien zit er een speciaal smaakje aan dat kinderen niet vies vinden.

De tanden van je dreumes
Zodra je kind twee is moet je twee keer per dag gaan poetsen. Gebruik niet veel tandpasta (een halve centimeter) en een speciale kleine peutertandenborstel.
Je dreumes mag zelf proberen te poetsen maar poets zelf altijd na zodat je zeker weet dat alle tanden geraakt zijn. Om niets te vergeten en je kind vast te leren hoe het later zelf zijn tanden moet poetsen kun je het beste een vaste volgorde aanhouden. Eerst alles boven, dan alles beneden. Eerst de binnenkant, dan de buitenkant en daarna de vlakjes bovenop de kiezen en tanden.

De zogenaamde 6 B's:
Binnenkant Boven
Buitenkant Boven
Bovenkant Boven
Binnenkant Beneden
Buitenkant Beneden
Bovenkant Beneden

Net als haren wassen zal je dreumes het misschien allemaal niet meer zo leuk vinden en gaan protesteren. Toch moet het, in het belang van de tanden van je kind echt gebeuren! Maak er een vast ritueel van, twee keer per dag op dezelfde tijd en probeer er op de een of andere manier toch iets leuks van te maken. Misschien gaat het beter als mamma of een grotere broer of zus ook tegelijkertijd de eigen tanden poetst, of moet je een verhaaltje vertellen of een poetsliedje introduceren. Bijvoorbeeld (op de melodie van "vader jacob"):

Tandjes poetsen (2x)
Heen er weer (2x)
Dan krijg je schone tandjes (2x)
Nog een keer (2x)
Tandjes poetsen (2x)
Ja dat moet (2x)
Hagelwitte tandjes (2x)
Dat is goed (2x)

Naar de tandarts
Neem je peuter ook vast mee als je zelf op controle bij de tandarts gaat. Zo kan hij vast wennen en is het minder eng als hij op wat latere leeftijd zelf eens in zijn mond moet laten kijken.
Boosdoeners
Houd de tanden van je kind gezond. Niet alleen poetsen en (als het kind wat ouder is) regelmatig op controle bij de tandarts, maar voorkom tandproblemen:
Voorkom zuigflescaries en vervang de zuigfles, speen en tuitbeker zo snel mogelijk door een gewone beker;
Krijgt je baby nog een nachtfles of een fles voor het slapen gaan en worden er daarna geen tandjes gepoetst, geef dan een slokje water;
Wees matig met zoetstoffen, weinig snoep en frisdrank voor de grotere kinderen dus. Maar ook in vruchtensap en melk zitten suikers!

Wisselen
Het melkgebit van je peuter gaat op den duur plaatsmaken voor het blijvende gebit waar je kind de rest van zijn leven mee moet gaan doen. Het begint gemiddeld op 5 tot 6 jarige leeftijd met het doorkomen van de eerste blijvende kiezen. Hiervoor hoeft nog geen melktand te wijken omdat er simpelweg op die plek nog niets zat. Op andere plaatsen geldt dat natuurlijk wel.
De wortels van het melkgebit lossen op. Dan raakt de tand of kies los en valt uit. Op de nu lege plek groeit een nieuwe tand of kies van de blijvende soort. Eerst gaan de snijtanden onder los zitten, meestal is je kind dan zo'n jaar of 6. Natuurlijk komen daar de nieuwe tanden uit het blijvende gebit voor terug, maar je kind zal wel een tijdje met een wisselgebit of "fietsenrekje" rondlopen. Het hoort erbij en levert mooie foto's op.

Tandenfee
De eerste losse tand die uit de mond valt is natuurlijk wel een hele gebeurtenis. Leuk om te bewaren in een luciferdoosje of in een speciaal tandendoosje. En er zijn kinderen die zeker weten dat er een tandenfee is die 's nachts die losse tand van het hoofdkussen komt halen en in plaats daarvan een muntstukje of een klein cadeautje neerlegt...

Geen opmerkingen: