vrijdag 16 januari 2009

kinderen leren fietsen


Nadat je kinderen hebt laten ervaren dat fietsen handig en leuk is, komt er een moment waarop ze het zelf kunnen of willen leren. Sommigen menen dat het handig is dat ze in een vroeg stadium de trapbeweging leren, door ze op een driewieler te zetten. Anderen vinden het nuttiger om ze evenwicht te leren door ze eerst een soort loopfietsje te geven. Hoe dan ook, er komt een moment dat kinderen ook echt gaan leren fietsen!
Zelf leren fietsen is natuurlijk de eerste stap naar zelfstandig op pad. Het is fijn als kinderen zich zelfstandig en veilig kunnen voortbewegen op het stalen ros. Eerste vereiste is dan natuurlijk wel een deugdelijke fiets.Het kan handig zijn om de kinderen te laten wennen aan hun fiets met zijwieltjes. Maar pas op, want sommige kinderen durven daarna niet zonder. En bovendien, bochtenwerk is juist met zijwieltjes veel moeilijker dan zonder! Bij het nemen van een bocht zit dat wieltje eigenlijk in de weg en heb je kans dat je omkiepert. Een echte driewieler verdient dan eigenlijk de voorkeur. Hoe je een kind moet leren fietsen is niet 123 te vertellen: iedere ouder zal dat op een andere manier aanpakken en ook elk kind verdient een andere benadering.

zorg dat de fiets goed past. Veel mensen maken de fout kinderen op een te kleine fiets te leren fietsen. Daarmee maak je het ze onnodig moeilijk. Evenwicht bewaren op een grotere fiets, met grotere wielen is veel gemakkelijker. Natuurlijk moet de fiets ook weer niet zo groot worden dat hij niet meer te hanteren is.


tips:

- neem er de tijd voor. Te veel druk op de ketel werkt averechts. Het kind wordt zenuwachtig en zal het niet leuk meer vinden.

- geef wat afleiding. Vaak gaat het fietsen in het begin te moeilijk, omdat ze te veel hun best doen en te weinig op hun gevoel afgaan. Je staat er versteld van hoeveel makkelijker het opeens gaat als je de aandacht afleidt van het fietsen, bijvoorbeeld door te wijzen op allerhande dingen die te zien zijn.

- geef vertrouwen. Een kind dat goed in het vel zit, zal makkelijker fietsen. Voor sommige kinderen kan het idee dat een helm veilig is net dat beetje rust geven om goed te gaan fietsen.

- dwing het kind niet om te leren fietsen. het kind moet het zelf willen.





Geen opmerkingen: